Powołanie LightingEurope

5 grudnia br. przedstawiciele europejskiego przemysłu oświetleniowego spotkali się w Brukseli aby powołać do życia nową organizację pod nazwą Lighting Europe, która ma być głosem branży.

Nowa organizacja reprezentuje szeroki wachlarz firm produkujących oświetlenie profesjonalne i domowe, od dużych międzynarodowych firm do małych i średnich zrzeszonych w krajowych organizacjach.

Lighting Europe zastąpi w niedługiej przyszłości dotychczasowe organizacje europejskiego przemysłu tj. CELMA - reprezentującą producentów opraw oświetleniowych oraz ELC - reprezentującą producentów źródeł światła.

Lighting Europe łączy siły przemysłu oświetleniowego w Europie aby sprostać wyzwaniom oraz wykorzystać możliwości rozwoju, które stwarza dokonywujący się przełom w technologii i produkcji oświetlenia oraz strategie rozwojowe ukierunkowane na zrównoważony rozwój.

Lighting Europe będzie tworzyć platformę informacyjną, dostarczać wiedzy eksperckiej w celu wspierania trwałego rozwoju opartego na innowacjach, standardach jakości i realnych korzyściach dla konsumenta i środowiska. Lighting Europe będzie wspierać przemysł europejski w utrzymaniu pozycji globalnego lidera na rynku oświetleniowym. Wśród członków założycieli reprezentujących większość krajów europejskich są dwie polskie organizacje oświetleniowe ZPSO "Pol-lighting" i PZPO.